Метод глибокого заморожування сперми в рідкому азоті до -196 ˚С дозволяє широко використовувати кращих з оцінених за якістю нащадків плідників, що дає можливість різко підвищити продуктивність, збільшити виробництво молока та м’яса яловичини при зменшенні затрат на виробництво.

Лабораторія з визначення якості сперми бугаїв на базі ПрАТ НВО Прогрес функціонує з 1991 року. Одним з основних завдань є виробництво спермо продукції бугаїв-плідників для реалізації її в господарствах Черкаської області та за її межами.

З метою поліпшення якості продукції та відповідності її світовим стандартам в 2005 році у лабораторії було установлено нову технологічну лінію “Minitub” (Німеччина) по оцінці та заморожуванню сперми бугаїв в паєтах по 0,25 мл, до складу якої ввійшли модулі IDA, Sperm Vision, Smart Dispenser, та комбісистема для розфасовки сперми в соломинках MPP Quattro з друкуючим пристроєм Leibinger Jet 2. Застосування інноваційного обладнання лабораторії дало відчутні і очевидні переваги в процесі отриманні спермо продукції, що обумовлено такими важливими чинниками:
  • виключення суб’єктивного фактору в процесі оцінки нативної і кріоконсервованої сперми і автоматичне програмне дозування розбавника;
  • фасувальна машина дозволяє максимально використати еякулят плідника і зменшує контакт сперми з зовнішнім середовищем;
  • застосування маркувальної машини надає можливість друкувати вичерпну інформацію про бугая-плідника і виробника на кожній паєті-спермодозі.